There's a crack, a crack in everything.

Het zelf brouwen van sterke drank is een bewerkelijk proces dat echter erg bevredigend is. Als het lukt. Het summum van zelf-brouwen is voor mij het vervaardigen van whisky. Dat is een complex proces waarvan iedere stap mooi en interessant is. Hier probeer ik mijn enthousiasme en informatie te delen en zo uit te leggen hoe u zelf aan de slag kunt. Bekijk de recepten die ik samengesteld heb van stukjes en beetjes informatie om dezelfde resultaten te krijgen.

Het proces bestaat telkens uit drie stappen: Vergisten, distilleren en rijpen. Voor whisky worden deze stappen vooraf gegaan door het mashen of maischen om een wort te verkrijgen die vergist kan worden.

De ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en bijzonder goedkoop. Water komt uit de kraan, gist is te koop bij bijvoorbeeld Brouwland of De Brouwmarkt (evenals mout voor whisky) en van bijvoorbeeld perensap en kristalsuiker kun je een heel goede basis maken voor diverse drankjes.

Kruidenbitter

Peer

Ingrediënten

  • Kristalsuiker (1,5 kilo)

  • Water (3 liter)

  • Perensap (3 liter)

  • Gist

  • Kruiden

Bereiding

Verwarm het water en laat de kristalsuiker er al roerend in oplossen. Voeg het perensap eraan toe en laat het geheel afkoelen tot onder de 27 graden.

Strooi het gist er voorzichtig overheen en meng na een uurtje voorzichtig draaiend met het vat. Sluit af met een waterslot en bewaar het vat tussen de 20 en 25 graden. De duur van de gisting is afhankelijk van de gist, maar na een week kun je ervan uitgaan dat het proces afgerond is.

Eenmaal distilleren. Gooi de eerste 200 ml weg (giftig) en stop met distilleren als het alcoholpercentage onder de 35% komt.

Het distillaat gaat in flessen of in een glazen pot. Voeg nu de kruiden toe:

  • Kaneelstokjes (twee)
  • Kruidnagels (vier)
  • Anijszaden (acht)
  • Blaadjes laurier (vier)
  • Provencaalse kruiden (8 gram)

Drie tot zes weken laten staan op een donkere en koele plek. Schud om de dag.

Filter de inhoud. Dit kan door keukenzeef met een keukenpapiertje erop. Meet nu met de alcoholmeter het alcoholpercentage en bereken de juiste verdunning die nodig is om rond de 40% uit te komen.

300 gram suiker oplossen in een liter water en het distillaat ermee aanvullen. Twee weken laten staan en in flessen gieten. De kruidenbitter is klaar om te drinken.




Winterlikeur

Peer

Ingrediënten

  • Kristalsuiker (1,5 kilo)

  • Water (3 liter)

  • Perensap (3 liter)

  • Gist

  • Twee kaneelstokjes en zes kruidnagels

Bereiding

Verwarm het water en laat de kristalsuiker er al roerend in oplossen. Voeg het perensap eraan toe en laat het geheel afkoelen tot onder de 27 graden.

Strooi het gist er voorzichtig overheen en meng na een uurtje voorzichtig draaiend met het vat. Sluit af met een waterslot en bewaar het vat tussen de 20 en 25 graden. De duur van de gisting is afhankelijk van de gist, maar na een week kun je ervan uitgaan dat het proces afgerond is.

Eenmaal distilleren. Gooi de eerste 200 ml weg (giftig) en stop met distilleren als het alcoholpercentage onder de 35% komt.

Het distillaat gaat in flessen of in een glazen pot. Voeg nu de kruiden toe: Twee kaneelstokjes en zes kruidnagels. Laat het geheel enkele dagen intrekken.

Filter de inhoud. Dit kan door keukenzeef met een keukenpapiertje erop. Meet nu met de alcoholmeter het alcoholpercentage en bereken de juiste verdunning die nodig is om rond de 40% uit te komen.

500 gram suiker oplossen in een liter water en het distillaat ermee aanvullen. Twee weken laten staan en in flessen gieten. De winterlikeur is klaar om te drinken.