There's a crack, a crack in everything.
Het zelf brouwen van sterke drank is een bewerkelijk proces dat echter erg bevredigend is. Als het lukt. Het summum van zelf-brouwen is voor mij het vervaardigen van whisky. Dat is een complex proces waarvan iedere stap mooi en interessant is. Hier probeer ik mijn enthousiasme en informatie te delen en zo uit te leggen hoe u zelf aan de slag kunt. Bekijk de recepten die ik samengesteld heb van stukjes en beetjes informatie om dezelfde resultaten te krijgen.
Het proces bestaat telkens uit drie stappen: Vergisten, distilleren en rijpen. Voor whisky worden deze stappen vooraf gegaan door het mashen of maischen om een wort te verkrijgen die vergist kan worden.
Voor het produceren van een distillaat hebben we het volgende nodig:
Willen we whisky maken dan moeten ook deze zaken aanschaffen:
De eerste benodigdheden kosten ongeveer 500 euro. Voor het maken van whisky komt er nog ongeveer 200 euro bij.
De ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar en bijzonder goedkoop. Water komt uit de kraan, gist is te koop bij bijvoorbeeld Brouwland of de Brouwmarkt (evenals mout voor whisky) en van bijvoorbeeld perensap en kristalsuiker kun je een heel goede basis maken voor diverse drankjes.
Het zou een jammerlijke vergissing zijn om te denken dat ik een expert ben. Sterker nog, als u bij de belastingdienst werkt, ben ik alleen geïnteresseerd in de theorie van het omzetten van koolhydraten door micro-organismen en heb ik met de praktijk niets te maken. Dan vind ik het ook terecht dat iedere molecule alcohol die uit dit natuurlijke proces ontstaat onderhavig is aan de accijnswet en dat men zich dient in te schrijven bij de kamer van koophandel om voor eigen gebruik nu en dan eens iets te distilleren. Uiteraard is er een vergunning nodig en natuurlijk krijgt men die niet als het om eigen gebruik gaat. Dan voldoet men niet aan de regels rondom de 'productie in een accijnsgoederenplaats'.
Voor gemoedelijke mensen: kijk bijvoorbeeld eens op het Stookforum.